Tradycyjny chleb na zakwasie – dlaczego jest taki zdrowy?

0
114
tradycyjny chleb na zakwasie

Dla wielu osób nie tylko zdrowszy, ale również smaczniejszy. Tradycyjny chleb na zakwasie, gdyż o nim mowa, to obok pieczywa na drożdżach jeden z tych gatunków, który cieszy się ogromną popularnością. Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Który wykazuje się lepszymi właściwościami prozdrowotnymi?

Zakwas – co to takiego?

Mianem zakwasu nazywamy mieszaninę mąki – najlepiej żytniej z wodą, która zawiera w składzie rozmnożone bakterie kwasu mlekowego. Na skutek upływu czasu, dochodzi do procesu fermentacji, w wyniku którego powstaje prawdziwy zakwas, jaki później używany jest do wypieku tradycyjnego chleba na zakwasie. Za co odpowiada zakwas? Jakie są jego zadania? Jak się okazuje, spełnia on bardzo ważną rolę w procesie wypieku pieczywa. Po pierwsze, powoduje wyrastanie i spulchniane chleba. Co więcej, w naturalny sposób konserwuje go, zabezpieczając przed zepsuciem. Po drugie, obecność bakterii kwasu mlekowego eliminuje szkodliwe dla zdrowia związki rakotwórcze, takie jak azotany czy azotyny. Po trzecie, zakwas zwiększa przyswajalność mikroelementów, jakie są zawarte zarówno w mące, jak i ziarnach zbóż.

Czym różni się tradycyjny chleb na zakwasie od tego na drożdżach?

Choć w piekarniach nadal można spotykać pieczywo wykonywane recepturą z udziałem fermentacji mlekowej, to jednak chleby wypiekane z udziałem drożdży stanowią największy procent całego, ogólnodostępnego w sprzedaży pieczywa. Wizualnie oba te gatunki niczym się od siebie nie różnią. Niemniej jednak, charakterystyczny jest ich smak oraz konsystencja. O ile pieczywo na drożdżach wręcz rozsypuje się przy krojeniu, tradycyjny chleb na zakwasie jest wilgotny i na dłużej zachowuje świeżość.

Dlaczego warto sięgnąć po chleb na zakwasie?

Jest wiele powodów przemawiających na korzyść spożywania tradycyjnego chleba na zakwasie. Jednym z nich jest niższy indeks glikemiczny oraz lepsze właściwości antyoksydacyjne. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w czasie fermentacji wytwarzają się bioaktywne peptydy, które wykazują się wysokimi umiejętnościami zwalczającymi wolne rodniki. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości. Udowodniono, że w pieczywie na zakwasie znajduje się większa zawartość folianów (z tego względu polecane jest osobom z niedoborami, w tym w szczególności kobietom w ciąży). Co więcej, zapewnia lepsze wchłanianie cennych dla zdrowia pierwiastków, a także pomaga odbudować florę bakteryjną układu pokarmowego. Wykazuje się łatwiejszą strawnością, jest także polecany dla osób dotkniętych nietolerancją glutenu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here