Jaki wybrać chleb na odchudzanie?

0
23
Jaki wybrać chleb na odchudzanie

Pszenne czy może jednak razowe? Ciemne czy jasne? Chrupkie, a może z dodatkiem owoców i warzyw? Zastanawiamy się często w trakcie zakupu chleba w sklepie. Na pewno wybierzemy taki, który nam najbardziej smakuje. Ważne, że wszystkie rodzaje mają spore wartości odżywcze. A co, kiedy pragniemy się odchudzić? Jaki chleb na odchudzanie wtedy wybrać?

Błędem jest nie jeść go w ogóle – pamiętajcie o tym, szczególnie drogie panie. Bo przecież pieczywo wpływa niezwykle pozytywnie na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Poprawia pamięć i sprawność naszych umysłów. No i wspomoże, dzięki zakwasowi trawienie, a co za tym idzie, zaspokoi uczucie ciągłego, towarzyszącego nam głodu! Najbardziej zdrowe jest oczywiście pieczywo ciemne – na przykład chlebek żytni (mimo że dość ciężkostrawny), gdyż ma w sobie błonnik, a także m.in. polifenole oraz kwas fitynowy. Co więcej, zapobiegnie rozwojowi nowotworów jelita grubego. Te chrupkie posiada mało kalorii, jednak nie jest zbytnio sycące.

W swoim składzie ma również tak zwane. spulchniacze. Najbardziej niepolecany jest chleb jasny, pieczony z mąki mieszanej oraz pszennej. Więc oczywistym wyborem będzie najlepsze żytnie pieczywo – szczególnie ciemne, bo jest wyrabiane z grubo mielonych ziaren żyta, których wartość odżywcza jest dość niezwykła. Wystarczy wspomnieć, że ziarna są bardzo bogate w węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, wodę oraz także substancje mineralne i witaminy. Jedząc chlebek żytni na śniadanie, na pewno utrzymamy bardzo prawidłową wagę i będziemy nasyceni (odczuwanie głodu będzie znacznie mniejsze). Tym samym unikniemy bardzo kalorycznych przekąsek i innych dań. To jednak jeszcze nie wszystkie zalety.

Pieczywo żytnie zdecydowanie poprawi nasze trawienia oraz zapobiegnie zaparciom. Co więcej, codzienne jego spożywanie obniży również poziom „złego” cholesterolu oraz znacznie ograniczy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych lub – jak już pisałem wyżej – ryzyko nowotworu jelita grubego oraz okrężnicy. Chleb ten okaże się również bardzo dobry na przykład w trakcie walki z cukrzycą. No i także wzmocni naszą odporność! Jedynie u ludzi z bardzo wrażliwymi żołądkami, jedzony bez opamiętania, i to w sporych ilościach, może spowodować, choćby wzdęcia. To jego jedyna, poważna wada. Chcecie więc zrzucić kilogramy, czyli stracić co nieco na wadzę? Absolutne nie rezygnujcie z chleba, szczególnie tego smacznego ciemnego, żytniego. Jego spożywanie jest wskazane oraz bardzo pomocne. Teraz wiemy już, jaki chleb na odchudzanie zakupić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here