Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Każdy z nas zachwyci się się pajdą aromatycznego, pysznego chleba prosto z pieca. Warto nabyć umiejętność pieczenia chleba, ponieważ wtedy możemy przygotować dokładnie taki bochenek, jaki lubimy najbardziej, a także nie jesteśmy zależni od ofert sklepów spożywczych i piekarni. Jak upiec prawdziwie puszyste, domowe pieczywo? Skorzystaj z naszych wskazówek.
Jaki chleb możesz upiec w domu?
W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych znajdziesz dziesiątki różnych przepisów na chleb. Właściwie każdy z nas znajdzie odpowiedni przepis dla siebie. Możemy przygotować chleb na drożdżach, na zakwasie, chleb bezglutenowy, wegański i wiele innych. Oto zasady, o których musisz pamiętać przy wypiekaniu konkretnych rodzajów pieczywa:
- Na zakwasie – tradycyjne, klasyczne pieczywo, którego próbował każdy z nas. Możesz przygotować własny zakwas, do czego potrzebujesz mąkę i niechlorowaną wodę. Przez następnych kilka dni musimy dodawać do zakwasu mąkę i wodę w odpowiednich proporcjach, a zakwas należy przechowywać w cieple. Dodawanie mąki i wody nazywamy „karmieniem zakwasu”. Aby wypiec chleb na zakwasie musimy wykorzystać zaczyn, dodatkową porcję mąki i wody, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ulubione dodatki.
- Pieczywo drożdżowe – jego przygotowanie jest nieco prostsze, tworzymy bowiem standardowy rozczyn z drożdży, mleka i cukru, aby drożdże zaczęły pracować. Do mieszanki dodajemy mąkę, mleko, wodę, podstawowe przyprawy jak sól. W wielu przepisach wskazuje się dodanie masła.
- Pieczywo mleczne – mleczne bułki są niezwykle popularne, z łatwością możesz przygotować je samodzielnie. Mogą to być bułki, lub mleczny, pyszny chleb domowy. Podobnie jak poprzedni rodzaj pieczywa, do tego chleba potrzebujesz drożdży, cukru, mleka, mąki i soli. Inne jednak są proporcje, w tego typu przepisie dodajemy więcej mleka.
Czego potrzebujesz do stworzenia pysznego chleba domowego?
Po pierwsze, pamiętaj o prostych zasadach, takich jak odstawienie ciasta w ciepłe miejsce na wystarczająco długi czas, aby wyrosło. Jednak aby stworzyć pyszny chleb domowy z piekarnika potrzebujesz także praktycznych dodatków i akcesoriów, takich jak:
- Forma lub naczynie do pieczenia – warto zdecydować się na nieco trwalszą alternatywę do zwykłej, aluminiowej foremki. Szklane i ceramiczne naczynia są uniwersalne i w odpowiedni sposób przewodzą temperaturę. Często wykorzystywany jest także garnek żeliwny z przykrywką, który pozwala na powolne wypiekanie chleba, dzięki czemu powstaje pyszna, chrupiąca skórka. Niektóre rodzaje chleba dobrze wypiekają się także na specjalnym kamieniu do pizzy.
- Koszyk do wyrastania chleba – niepozorny lecz niezwykle przydatny. Przede wszystkim chleb na zakwasie dobrze wyrasta w koszyku wiklinowym wyściełanym bawełnianą ściereczką.
- Silikonowa szpatułka – doskonała do mieszania wszystkich rodzajów ciasta, w których chcemy zachować puszystość. Delikatne ruchy przypominające „zakładanie” na siebie ciasta w trakcie mieszania pozwolą utrzymać powietrze z przesianej mąki i dodatkowo napowietrzyć surową masę.
Wybierz swój ulubiony rodzaj chleba i stwórz puszysty, chrupiący bochenek.